Jan Soeterbroek

En weer kwam Rinus opdraven bij een project van Jan Soeterbroek

Jan Soeterbroek is privé tig keer verhuisd en ook zakelijk betrok Jan voor zijn Telstar-bedrijf en later voor Grand Café De Drie Heeren regelmatig ‘een nieuw pand’. Beter gezegd: een ander pand. Het waren namelijk nooit nieuwe panden maar altijd bestaande die veelal zeer grondig verbouwd moesten worden. En wie dat standaard, met hooguit een prijsindicatie, en altijd zonder concurrentie met andere bouwers mocht uitvoeren? Rinus van der Meer!

Rinus stond altijd voor Jan klaar en Jan betaalde dat terug met eeuwige bouwtrouw. Het is te veel en te vaak om op te noemen hoe vaak Rinus van der Meer in zijn beige overall kwam opdraven om met Jan het werk te bekijken en het op te nemen.

Het is volgens Jan begonnen in de tijd dat hij met echtgenote Jeannette en hun twee kinderen aan de Geesterwijk in Pijnacker/Koningshof woonde. Dat eerste contact beviel wel en toen Jan zich in 1985 vanuit Drukkerij Raket verzelfstandigde en met Telstar Uitgeverij begon, volgden de bouw- en verbouwprojecten elkaar snel op.

In 1988 verkaste het bedrijf naar een pand aan de Kerkweg. Dat werd meteen grondig verbouwd. Later volgde er een grote aanbouw. Er ging eigenlijk geen jaar voorbij of Rinus van der Meer had privé en/of zakelijk wel iets te verspijkeren voor Jan.

Jan is nu enigszins tot rust gekomen maar heeft qua onroerend goed nog steeds ‘te maken met’ het pand van Telstar aan de Boezemweg en ook met het pand van De Drie Heeren aan de Oostlaan. “Het zijn niet meer van die grote projecten maar bij de Telstar speelt er altijd wel wat. De complete verbouwing van het voormalige pand van Drukkerij Raket aan de Boezemweg 21 in 2006 was in al die jaren het allergrootste project dat Rinus voor mij heeft gedaan. Al met al een project van meer dan een miljoen euro. Maar goed, ook de ombouw van het oude Snookercentrum Pijnacker tot Grand Café De Drie Heeren was in 2014 een hele grote klus.”

Jan Soeterbroek

Nooit vroeg Jan vergelijkende offertes aan, nooit hoefde hij een gedetailleerde prijsopgave te zien, hij vertrouwde Rinus blind en hij is in dat vertrouwen ook nooit beschaamd of teleurgesteld. “Rinus stond altijd voor me klaar, leverde altijd heel degelijk werk, had zelf ook goede ideeën en dacht heel goed mee. Hij was en is altijd mijn man als er iets gebouwd of verbouwd moet worden. Kwam altijd zijn afspraken na en voerde uit wat hij beloofde, voor een eerlijke prijs.”

Jan is intussen grotendeels in ruste en brengt aardig wat tijd door op de golfbaan, dus kan ook Rinus wat Jan betreft met pensioen. “Kap er toch mee Rinus, heb ik al een paar keer tegen hem gezegd. Maar goed, ik snap tegelijk ook dat het lastig is voor hem. Zelf heb ik in 2012 in een flink wak gezeten, nadat ik bij de Telstar gestopt was. Je voelt je dan een soort nutteloos. Later ben ik mijn leven wel weer gaan invullen met van alles. Dus ik snap het gevoel. Ik hoop echt dat hij straks op een goede manier ermee kan stoppen en dat zoon Frank ervoor gaat zorgen dat Meerbouw tot in lengte van jaren een geweldig bedrijf blijft.”

Direct contact opnemen?