De Soete Suikerbol Vlaardingen

Pijnacker heeft sinds 2006 een pannenkoekenboerderij onder de naam De Soete Suikerbol en Vlaardingen heeft er vanaf 2020 ook een. De officiële opening was op 10-10-2020 maar een paar dagen later moest de zaak alweer dicht vanwege de coronabeperkingen. In de korte tijd dat de zaak open was, liep het wel als een trein.

De Soete Suikerbol Vlaardingen, een boerderij met een geweldige historie, mooi ruim en groen/landelijk gelegen in hartje Vlaardingen.

In deze boerderij en het daaraan verbonden woonhuis werkte en woonde dokter Cornelis Moerman die vanaf de jaren vijftig landelijke bekendheid verwierf als de arts met een alternatieve behandeling van kanker, gebaseerd op een bepaald dieet dat deze uitgesproken man had afgelezen van de duiven die hij zijn hele leven hield. Op het terrein staan nog de bijzondere duiventillen, die een monumentale status hebben, net als de boerderij en het woonhuis.

Toen Moerman in 1988 op 95-jarige leeftijd overleed, moest de boerderij en alles dat daarbij hoorde minimaal dertig jaar onaangeroerd blijven. Dat had Moerman voor zijn overlijden laten vastleggen.

De gemeente Vlaardingen ontfermde zich over het geheel en schreef na die dertig jaar een soort wedstrijd uit waarbij mensen een plan konden indienen voor een nieuwe bestemming van het geheel.

Het Soete Suikerbolplan van de familie Van Buuren werd eind 2018 na enige vertraging en uitstel uitverkoren en vervolgens heeft de familie Van Buuren samen met Meerbouw Pijnacker en architect Mark Taks een plan gemaakt voor het ombouwen van de boerderij tot restaurant met bijbehorende ruimtes binnen en buiten.

De Soete Suikerbol Vlaardingen

De praktijk- en woonruimten zijn helemaal netjes gemaakt en als je daar binnenstapt ga je dus een halve eeuw terug in de tijd. De stal en diverse andere restaurantruimten zijn schitterend verbouwd, natuurlijk met gevoel voor wat een oud boerderijpand vraagt, met als doel een sfeer te creëren waar de gasten zich straks helemaal thuis voelen.

Marlène vertelt dat de bouwers van Meerbouw en tal van verschillende onderaannemers negen maanden knijterhard hebben gewerkt. Een mooie maar niet heel lichte zwangerschap mondde uit in de geboorte van een prachtig nieuw kind voor Marlène, Ed en hun vier kinderen die allemaal meewerken in het horecabedrijf.

De opzet van Vlaardingen verschilt niet veel van die van Pijnacker, met dat verschil dat in Vlaardingen feesten en partijen wel zijn toegestaan en in Pijnacker niet.

Marlène kijkt met veel plezier terug op het totale bouwproces. De zwangerschap was pittig omdat zij zelf onderweg nog wel de nodige aanpassingen en nieuwe ideeën aandroeg. “Ik ben niet iemand die van tevoren iets helemaal tot in detail bedenkt. Voor Frank en zijn mensen was dat wel eens lastig. Hun gezicht straalde tijdens de wekelijkse bouwvergaderingen wel eens uit: wat wil ze nou weer? Maar uiteindelijk zijn we er in goed overleg helemaal uit gekomen en heeft Meerbouw schitterend werk geleverd. De betrokkenheid van de medewerkers was ook geweldig. Echte vakmensen die genieten van hun werk en daar terecht trots op zijn.”

Marlène vertelt dat Meerbouw-medewerker Gerard van plan was zijn zestigste verjaardag bij De Soete Suikerbol Pijnacker te vieren. “Door corona ging dat jammer genoeg niet door. Wel hebben we in september toen de bouw hier klaar was met alle bouwmensen de zaak ingewijd. Toen zagen we ook dat het qua akoestiek, sfeer en alles daaromheen precies geworden was zoals we het allemaal bedacht hadden. Het liep ook meteen heel goed, totdat corona weer de rem erop zette.”

Marlène kan half april niet wachten om de zaak te heropenen. Een prachtige grote parkeerplaats staat leeg te wachten op een toestroom van gasten – volwassenen en kinderen – die ook buiten alle mogelijkheden hebben. Een paar opgeknapte oude hooibargen maken het geheel compleet.

De Soete Suikerbol Vlaardingen

Direct contact opnemen?